Hlavní obsah

Ve španělské továrně se hlásilo na 150 volných míst 15 000 lidí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Smutným dokladem problémů týkajících se vysoké nezaměstnanosti ve Španělsku může být i ten z počátku týdne. Na 150 volných míst v madridské továrně na zemědělské stroje John Deer se totiž hlásilo více než 15 000 uchazečů. Pracovní agentura v důsledku tohoto náporu žadatelů následně zredukovala jejich počet na 1500.

Foto: Reuters

Protesty ve Španělsku proti úsporným opatřením vlády nejsou ničím výjimečným.

Článek

Lidé čekající ve frontě neměli mnohdy ani povědomí o tom, jakou práci by v továrně mohli vykonávat, což platilo i o očekávaném platu. I tak stáli v dlouhé řadě a doufali, že právě na ně se usměje štěstí v podobě pravidelného příjmu, připomíná na svých internetových stránkách list The Telegraph.

„Ve frontě jsem strávil dobu od 12.30 do 16 hodin a je mi jedno, co to bude za práci,“ shrnul i za ostatní své pocity 23letý muž jménem Samuel pro deník El País.

Španělsko se potýká s velkými problémy na více frontách. Tamní ekonomika se nachází v prohlubující se recesi, navíc se země potýká s obrovskou nezaměstnaností, která prudce stoupla za poslední rok. Krizí je zasažen i bankovní sektor. Podle údajů zveřejněných vládou ztratilo práci za poslední rok končící zářím zhruba půl miliónu lidí.

Oficiální míra nezaměstnanosti dosáhla za červen 24,63 procenta a zuří zejména mezi mladými lidmi. Téměř milión Španělů pak hledá práci už minimálně dva roky.

Podle neoficiálních zpráv z diplomatických kruhů eurozóny požádá Španělsko v dohledné době o pomoc se splácením svých dluhů. [celá zpráva]

Pro srovnání, míra nezaměstnanosti v Česku byla v srpnu podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí 8,3 procenta. O práci se ucházelo 486 693 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám