Hlavní obsah

Lidé vybírají miliardy z bank v ohrožených zemích eurozóny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárůst výběru vkladů z bank ve čtyřech zemích eurozóny, které už byly nuceny přijmout mezinárodní finanční pomoc v boji s dluhovou krizí, ohrožuje obnovu ekonomického růstu a oslabuje hlavní princip jednotné evropské měny, tedy integrovaný finanční systém. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Muž si v Madridu vybírá peníze z bankomatu zestátněné Bankie.

Článek

Střadatelé vybrali z bank ve Španělsku, Portugalsku, Irsku a Řecku za 12měsíční období končící letošním 31. červencem celkem 326 miliard eur (asi 8,1 biliónu korun). Tato skutečnost dokládá neutuchající obavy z kolapsu tamních finančních institucí.

Výběry ostře kontrastují s nárůstem vkladů o 300 miliard eur v sedmi zemích považovaných za jádro 17členné eurozóny, včetně Německa a Francie. To vede k roztříštěnosti úvěrů a dvoustupňovému bankovnímu systému, který blokuje hospodářské oživení. „Únik kapitálu vede k rozpadu eurozóny a prohlubování rozdílů mezi jejím okrajem a jádrem,“ nechal se slyšet Alberto Gallo z Royal Bank of Scotland.

Tempo výběrů z bank se navíc zvýšilo v tomto roce. Například španělské bankovní vklady klesly o sedm procent od začátku ledna do konce července v porovnání se čtyřprocentním poklesem v loňských šesti měsících. Výběr portugalských úspor zrychlil na šest procent v porovnání s loňským jedním procentem.

Odskáčou to firmy

Problémem pak je, že banky jsou nuceny v souvislosti s masivními výběry zvyšovat úrokové sazby týkající se půjček firmám. Jen pro zajímavost, průměrná sazba u nových úvěrů podnikům byla v červenci v Řecku podle údajů Evropské centrální banky (ECB) nad sedmi procenty, ve Španělsku činila 6,5 procenta a v Itálii 6,2 procenta. To je o dost více v porovnání s Německem, Francií či Nizozemskem

Nepříznivou situaci se snaží všemi silami hasit Evropská centrální banka, která už dvakrát poskytla bankám neomezené tříleté půjčky.

Reklama

Výběr článků

Načítám