Například v Moravskoslezském kraji zjistili inspektoři v prodejně v Karviné více než 21 kg „prošlého“ valašského špeku, farmářského boku a uzeného kolena s kostí. V Opavě to bylo zase více než 11 kg klobás a salámu po datu použitelnosti.

„Pro všechny dotyčné subjekty to znamená uložení pokuty a nařízení výrobky neškodně odstranit,“ uvedl Duben.

Obehranou písničkou je z pohledu veterinářů nedodržování skladovacích teplot. V Moravskoslezském kraji v prodejně v Třinci nabízeli 16 kg výsekového masa a drůbežího masa při neodpovídající teplotě. „Bylo nařízeno dochlazení nabízeného zboží,“ doplnil Duben. V prodejně ve Fulneku pak nabízeli „teplejší“ tlačenku, anglickou slaninu, ovar, jitrnice nebo šunkovou pěnu.

Méně ryby, než se uvádělo

V Ústeckém kraji inspektoři zjistili v Roudnici nad Labem, že ve vakuovém balení uzeného lososa od polského výrobce po 100 g bylo lososa pouze 86 g. Celkem bylo dovezeno 1000 kusů.

„V žádném případě sice nešlo o ohrožení zdraví spotřebitele, nicméně byla přijata odpovídající opatření,“ sdělil Duben s tím, že vždy šlo o zahájení správního řízení o uložení pokuty. Nejvyšší z nich dosahují několika desítek tisíc korun.