Hlavní obsah

Prodeje osobních aut se propadly během prázdnin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Prodej osobních aut v zemích Evropské unie zaznamenal během prázdninových měsíců nezanedbatelný propad. V červenci se jednalo o 7,8procentní, v srpnu pak dokonce o 8,9procentní pokles. Oznámilo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Za prvních osm měsíců letošního roku se prodej meziročně snížil o 7,1 procenta na 8,26 miliónu vozů.

Foto: Profimedia.cz

Prodej osobních aut v EU se během prázdninových měsíců propadl.

Článek

Výsledky za červenec jsou nepříznivé prakticky ve všech zemích s výjimkou Velké Británie. V dalších zemích, kde odbyt klesal, propad činil od pěti procent v Německu po 0,7 procenta ve Francii. Výrazně hůř na tom bylo Španělsko, kde propad činil 17,2 procenta, v Itálii se prodalo dokonce o 21 procent aut méně.

Pokud jde o srpen, v něm se poptávka snížila nejvíc ve Francii o 11,4 procenta a v Itálii o 20,2 procenta.

V České republice prodej osobních aut v červenci meziročně klesl o 7,9 procenta na 11 158 vozů, v srpnu se propad zmírnil na 6,5 procenta a počet registrací dosáhl 13 193 vozů. Od ledna do srpna bylo v Česku registrováno 118 584 vozů, což představuje meziroční nárůst 3,6 procenta.

Od ledna do srpna byla Velká Británie jedinou zemí EU, která zaznamenala růst prodeje osobních aut. V Německu naopak odbyt o 0,6 procenta klesl, ve Španělsku propad činil 8,5 procenta. Nejhůř na tom byla Francie s Itálií, kde se prodej snížil o 13,4, respektive o 19,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám