Hlavní obsah

Zemětřesení na trhu práce se zatím konat nebude, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na českém trhu práce bude v posledním čtvrtletí pokračovat stagnace, zaměstnavatelé neplánují výrazněji měnit počty svých zaměstnanců. Stejný počet je chce propouštět jako nabírat. Vyplývá to ze studie Manpower Index trhu práce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nárůst i snížení počtu zaměstnanců předpovídá po pěti procentech zaměstnavatelů a 87 procent nepředpokládá žádné změny.

„Nezaměstnanost v létě začala růst i přes to, že letní sezóna obvykle představuje rostoucí poptávku po pracovnících ve stavebnictví, zemědělství, ubytování a stravování. S pokračující recesí české ekonomiky bude situace na trhu práce nadále stagnovat, firmy budou opatrné v náborech zaměstnanců,“ uvedla generální ředitelka Manpower ČR a Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Nejsilnější náborové aktivity hlásí odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a vody, stejně tak je na tom i zpracovatelský průmysl. Naopak odvětví ubytování a stravování nebo pojištění, nemovitosti a další služby podnikům se propadly.

V globálním pohledu jsou náborové aktivity ve čtvrtém čtvrtletí ovlivněny celkovou nejistotou na světových trzích, především v Evropě, a zpomalením růstu v Indii, Číně a Brazílii. V regionu Evropy a Středního východu jsou pracovní příležitosti nejsilnější v Turecku, Rumunsku, Izraeli a Norsku, naproti tomu nejslabší v Řecku a Itálii. Francouzský, německý a britský trh práce prokazuje odolnost, a to i přes přetrvávající nestabilitu eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám