Hlavní obsah

V Česku letos vzniklo nejméně firem za pět let

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V letošním prvním pololetí vzniklo v Česku celkem 11 421 nových firem, což je nejméně za posledních pět let. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o šestiprocentní pokles. Zaniklých firem pak bylo 2074. Důvodem je zejména špatná ekonomická situace, utažené úvěrové kohoutky ze strany bank i dluhová krize v Evropě. Uvedla to Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tuzemská ekonomika v posledních měsících přešlapuje na místě a prognózy pro nejbližší období jsou spíše pesimistické. Stát, firmy i spotřebitelé šetří, podnikatelské prostředí trápí nejen zvyšování daní a nestabilní legislativa,“ připomněla analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová.

Banky jsou si podle Štěpánové vědomy ekonomické krize či alespoň krátkodobého poklesu, a tak nezvyšují možnosti získání úvěrů, čímž je založení a provozování nového podnikatelského záměru obtížnější. „Nové podnikatelské aktivity také brzdí silně konkurenční prostředí a obavy z budoucího vývoje v západní Evropě – našeho největšího obchodního partnera,“ dodala Štěpánová.

Nejvíce firem vznikalo podle Štěpánové v roce 2007, kdy podnikatelé využívali ekonomický boom a často zakládali i společnosti, které neměly opodstatněný podnikatelský záměr. V době krize se přirozeně zvýšila míra zániku těchto firem, a také počet nově zakládaných subjektů klesá.

Na Slovensku firmy rostou jako houby po dešti

Značně odlišná je situace na Slovensku, kde za prvních šest měsíců letošního roku vzniklo více než 10 500 nových firem.

„Pokud by podnikatelé i po zbytek roku zakládali nové společnosti stejným tempem, vznikne na Slovensku o téměř deset procent více firem než v roce 2011, a bude se jednat o největší počet za posledních šest let, kdy ČEKIA tyto statistiky sleduje,“ uvedla Štěpánová s tím, že ekonomické problémy v Evropě se na podnikatelském apetitu na Slovensku zatím neprojevily.

Z detailního zjištění vyplývá, že i u našich východních sousedů prudce klesá zájem o zakládání akciových společností. Důvodem je podle Štěpánové zákaz listinných akcií na doručitele, tzv. anonymních akcií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám