Hlavní obsah

ČSOB neuspěla ve sporu se státem o miliardový dluh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší soud odmítl dovolání Československé obchodní banky (ČSOB) o více než 1,4 miliardy korun, která tuto částku požadovala po státu. Jde o dluh, který zůstal po všeobecné výstavě v roce 1991. Peníze si vypůjčila státem zřízená Společnost pro Všeobecnou československou výstavu v Praze, ta ale skončila v roce 1999 v konkurzu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákon o odpovědnosti za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem podle Nejvyššího soudu na tento specifický případ nedopadá. Společnost sice hospodařila se státním majetkem, podle soudců to však nelze pokládat za úřední postup. Banka a společnost spolu jednaly jako dva soukromoprávní subjekty v rovném postavení.

Soudci rozhodli bez veřejného jednání. Banka se ještě teoreticky může obrátit se stížností k Ústavnímu soudu.

Všeobecná československá výstava začala 15. května 1991 v Holešovicích. Navázala na Jubilejní zemskou výstavu, která poprvé nabídla své exponáty k prohlídce na stejném místě o 100 let dříve.

Kvůli všeobecné výstavě se více než zdvojnásobila krytá plocha holešovického areálu, vznikly i nové objekty, například Pyramida a Spirála. Výstavy se zúčastnilo téměř 2000 vystavovatelů a přišlo 2,6 miliónu návštěvníků. Z ekonomického hlediska ale projekt pohořel. Po výstavě zůstaly dluhy a nevyjasněné majetkové vztahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám