Hlavní obsah

Lufthansa zrušila stovky pátečních letů, letušky stále stávkují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem

Německá letecká společnost Lufthansa zrušila kvůli stávce palubního personálu stovky pátečních letů. Stávkovat bude personál z letišť v Mnichově, Berlíně a Frankfurtu nad Mohanem.

Foto: Johannes Eisele, Reuters

Letadla na letišti ve Fankfurtu nad Mohanem

Článek

Lufthansa kvůli stávce už zrušila páteční lety na krátkých a středních tratích, ale také spoje z Šanghaje, Jakarty, Seattlu a Los Angeles.

Odbory požadují zvýšení platu o pět procent, protože mzdy tři roky nerostly. Také chtějí, aby Lufthansa nenajímala pracovníky na krátkou dobu a nehledala je mimo firmu.

Lufthansa po prvních dvou stávkách už ustoupila. Nabídla, že zruší krátkodobé smlouvy a najímání dočasných pracovníků, ale plat slíbila zvýšit jen o 3,5 procenta. I to je ale ústupek, dosud nabízela jen tříprocentní zvýšení.

Komplikací je, že Lufthansa současně zavádí program úspor, při němž má ušetřit 1,5 miliardy eur a propustit 3 500 administrativních pracovníků. Důvodem je nárůst cen paliv a konkurence nízkonákladových společností i aerolinek z oblasti Perského zálivu.

V druhém čtvrtletí se zisk firmy propadl o 24 procent na 229 miliónů eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám