Hlavní obsah

ČD Cargo prezentuje nereálné výsledky, tvrdí Dobeš a chce znát ty správné

Praha

Ministr dopravy Pavel Dobeš je znepokojen, jakým způsobem ČD Cargo prezentuje hospodářské výsledky a výhledy hospodaření pro letošní rok. Řekl to po jednání dopravní tripartity. Podle něho vedení společnosti při jednání dozorčí rady uvádí jiné výsledky, než se kterými kalkuluje při jednání představenstva.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Dobeš představenstvo vyzval, aby zveřejnilo výhled hospodářských výsledků, které odpovídají realitě a za kterými si představenstvo společnosti stojí.

Na jednání dozorčí rady podle Dobeše vedení firmy připustilo zhruba miliardový úbytek tržeb za rok 2012 proti schválenému plánu.

Na jednání představenstva se prý ale probíral materiál, který počítal s propadem 1,8 miliardy Kč. Obdobné je to i s předpokládaným hospodářským výsledkem, který byl na dozorčí radě prezentován jako zisk 50 miliónů korun, zatímco druhý neoficiální dokument údajně kalkuloval s propadem 279 miliónů korun.

Pokračování diskusí týkajících se restrukturalizace společnosti, kterou vedení Carga prosazuje, Dobeš podmínil předložením materiálů z jednání představenstva. "Dokud nebudu mít tento výhled, tak se o tom s vedením v tuto chvíli nehodlám dále bavit," dodal ministr s tím, že se velmi vážně ptá, zdali je vedení společnosti vůbec schopné představit relevantní data, neboť za posledních půl roku změnilo krátkodobý výhled hospodaření už potřetí nebo počtvrté.

Reklama

Výběr článků

Načítám