Hlavní obsah

Inspektoři ČOI prověřili šumavské restaurace, kontrolovat vyrazili na kole

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice inspektorů České obchodní inspekce (ČOI) prověřila o víkendu šumavské hospody v turisticky atraktivních lokalitách. Provozovatele restaurací však nepřekvapili úředníci v nažehlených oblecích, ale muži v cyklistickém úboru.

Foto: ČOI Plzeň

Inspektoři ČOI vyrazili na kontrolu na kole.

Článek

S batůžky na zádech inspektoři zkontrolovali restaurační zařízení, kiosky a různé stánky s občerstvením podél silnice na cyklisticky frekventované trase z Filipovy Huti až po Rejštejn.

„Morálka obchodníků klesala s klesající nadmořskou výškou.,“ řekla Právu Marie Svachová z ředitelství plzeňské ČOI. Podle ní jsou největší poctivci v provozovnách od 900 metrů výš. „Tam turista skutečně dostane, za co si zaplatí,“ konstatovala Svachová.

Šok čekal na kontrolory v restauraci, která před časem získala ve známé televizní show prestižní ocenění. „Prostředí bylo útulné a obsluha pozorná. Personál obstál i v dodržení míry nápojů. Ovšem po převážení objednaného rostbífu se majiteli restaurace vytratil úsměv. Masa nebyla ani polovina, kolik měl host dostat. A při ceně sto dvacet korun za porci to už byl slušný zásah do peněženky,“ popsala nejzávažnější prohřešek Svachová.  Hostinského nyní čeká postih za porušení zákona na ochranu spotřebitele.

Celkem inspektoři objeli jedenáct provozoven, v pěti z nich zjistili pochybení. „Nejčastějším prohřeškem bylo šizení a chybějící cenovky. Na místě jsme udělili pokuty za tři a půl tisíce korun a dva závažnější případy budeme řešit ve správním řízení,“ uzavřela Svachová.

Reklama

Výběr článků

Načítám