Hlavní obsah

Poslední větší textilka na Tanvaldsku končí, zaměstnanci dali výpověď

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tanvald

Textilní továrna Seba T se sídlem v Tanvaldu na Jablonecku končí. Právu to sdělil tanvaldský starosta Petr Polák (ODS), který o konci textilky minulý týden hovořil s generálním ředitelem Seby T Filipem Závěrkou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Řekl mi, že továrna bohužel ukončuje provoz. Pro region to znamená další zvýšení nezaměstnanosti,“ řekl tanvaldský starosta.

Většina zaměstnanců dala výpověď, protože firma se zpožďovala s vyplácením mezd, a ve firmě tak nemá kdo pracovat.

S textilní továrnou, která má výrobní závody v Plavech na Jablonecku v Bílině na Teplicku, bylo zahájeno insolvenční řízení. Návrh podali minulý týden sami zaměstnanci bílinského závodu, kteří se tímto způsobem snaží domoci nevyplacených mezd. Zpoždění s výplatami mezd začali pociťovat už od poloviny roku 2010, firma navíc podle jejich vyjádření momentálně nezvládá platit ani některým dodavatelům a má neuhrazené závazky po splatnosti.

Mzdy vyplacené za duben

„V současné době je stav velmi kritický a k dnešnímu dni zaměstnavatel vyplatil mzdy za duben 2012 a některým zaměstnancům vyplatil za měsíc květen 2012 jen část mzdy,“ stojí v návrhu na insolvenci, který ale soud kvůli formálním nedostatkům zamítl.

Podle ředitele Závěrky podala výpověď zhruba stovka zaměstnanců, což je většina pracovníků podniku, který na začátku letošního roku zaměstnával 130 lidí. „Kvůli zpožďování plateb od odběratelů jsme se dostali do finančních problémů," řekl pro ČTK Závěrka s tím, že zpoždění nabral i nový projekt, který firma na letošní rok připravila.

Textilní průmysl u konce s dechem

„Textilní průmysl byl důvodem ekonomického vzestupu podhůří Jizerských hor. Po150 letech je tomu ale konec,“ posteskl si tanvaldský starosta. Několikapatrové opuštěné továrny totiž nejsou pro jinou moderní výrobu vhodné a navíc Tanvaldsko je vzdálené od dopravních tepen, proto region musí podle Poláka stále více hledat uplatnění v cestovním ruchu.

Seba T vyráběla sypkoviny a lůžkoviny i do zdravotnických zařízení a také materiály na profesní ošacení pro armádu, policii nebo hasiče. Ještě před 15 lety podnik zaměstnával 1200 lidí, postupně se jejich počet postupně snižoval. V loňském roce hospodaření podniku skončilo ztrátou 41,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám