Hlavní obsah

Těžařům BHP se zisk propadl o třetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Čistý zisk největší světové těžařské společnosti BHP Billiton se v uplynulém finančním roce propadl o více než třetinu na 15,4 miliardy dolarů (asi 307 miliard korun). Podle vyjádření firmy je důvodem pokles cen klíčových komodit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

BHP se tak kvůli nízkým cenám rozhodla odložit plánované rozšíření dolu na uran a měď v Austrálii, které by si mělo vyžádat investici 20 miliard dolarů.

Tržby společnosti ve finančním roce končícím v červnu stouply o necelé procento na 72,2 miliardy dolarů. Firma však předpokládá, že podmínky na trzích se časem zlepší, a to díky vládním opatřením na podporu hospodářského růstu, napsala agentura AP.

Všechny velké těžařské podniky byly v poslední době zasaženy poklesem cen železné rudy, mědi, uhlí, niklu či hliníku v důsledku slabých ekonomických podmínek. V Číně, která je klíčovým odběratelem surovin, se tempo hospodářského růstu dostalo na nejpomalejší úroveň za více než deset let, upozornila agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám