Hlavní obsah

Mrazy spálily většinu švestek Rudolfa Jelínka, slivovice bude pro sběratele

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Likérku Rudolf Jelínek výrazně poznamenala letošní nepřízeň počasí. Květnové mrazy ji údajně připravily až o tři čtvrtě úrody švestek. Náhradu proto musí hledat zejména v zahraničí. Sklizené švestky vystačí podle marketingového ředitele Miroslava Motyčky pouze na výrobu limitované edice Vizovické slivovice.

Foto: Profimedia.cz

Problémy s úrodou byly podle potravinářské komory lokální.

Článek

„Přišli jsme přibližně o 75 procent úrody švestek,“ spočetl Motyčka. Likérka, která je největším producentem slivovice v Česku, tak bude muset nakoupit více švestek v zahraničí. „Pro výrobu slivovice musíme nakoupit švestky jisté kvality, což je mnohdy problém, proto hledáme pěstitele napříč střední a jižní Evropou,“ uvedl Motyčka.

Zároveň ale odmítá, že by letošní úroda měla mít vliv na cenu destilátů. „Naše podnikání je významně ovlivňováno přízní nebo nepřízní počasí, proto se snažíme budovat dostatečné zásoby destilátů. Předpokládáme tedy, že budeme schopni pokrýt zvýšení nákladů z vlastních zdrojů,“ uvedl.

Dokoupené ovoce likérka použije pouze na výrobu většiny svých produktů, nicméně co se týče speciální Vizovické slivovice, která se vyrábí pouze ze švestek tamních svahů, použije likérka zbylou čtvrtinu úrody, která se zachovala. „Již dnes víme, že Vizovická slivovice 2012 se minimálním počtem lahví stane sběratelskou raritou, právě kvůli nedostatku švestek z našich sadů,“ dodal Motyčka.

Lokální záležitost

Likérka Rudlof Jelínek je podle zjištění Novinek spíše smolařem mezi výrobci destilátů. Podle mluvčí potravinářské komory Dany Večeřové je sice pravda, že úroda někde nebude taková, jak se předpokládalo, nicméně se jedná spíše o lokální záležitosti. „Někomu spadla celá úroda a někoho to vůbec nepostihlo,“ řekla Novinkám Večeřová s tím, že se na špatné úrodě projevily kromě jarních mrazů také nedávné bouřky.

Příkladem budiž třeba rodinný lihovar ŽUSY, jehož šéf výroby Jan Žufánek Novinkám sdělil, že problémy s úrodou švestek nejsou jejich případ. „Právě teď chodím v kvasírně, už vozíme letní odrůdy, bude toho minimálně tolik co loni,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám