Hlavní obsah

Ropa je nejdražší za poslední tři měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy zahájily nový týden v Asii růstem na nejvyšší hodnotu za více než tři měsíce. Důvodem je obnovení obav o dodávky kvůli nejnovějšímu komentáři Izraele k jadernému programu Íránu, které překonalo i další známky zpomalení růstu poptávky po ropě kvůli slabšímu ekonomickému výhledu v USA a Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Cena severomořské ropy Brent se v pondělí ráno zvýšila o 75 centů na 113,70 dolaru za barel, během seance ale stoupla až na 114,28 USD, nejvýše od 4. května. Americká lehká ropa WTI zdražila ve stejnou dobu o 47 centů na 93,34 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Izraelský premiér v neděli poznamenal, že největší hrozbou pro bezpečnost země je, že by se Íránu podařilo získat jadernou zbraň. Místní média pak o víkendu napsala, že Izrael údajně zvažuje útok na Írán kvůli jeho jadernému programu před listopadovými prezidentskými volbami ve Spojených státech.

Cenu severomořské ropy rovněž podporuje výhled produkce v Severním moři. V září se má těžba z 11 zařízení v oblasti snížit o 17 procent kvůli plánované údržbě.

Růst částečně brzdí výhled vývoje poptávky. Mezinárodní energetická agentura (IEA) v pátek uvedla, že růst poptávky v Číně, Evropě a USA bude v příštím roce pomalejší, než se doposud čekalo, kvůli horšímu ekonomickému výhledu. Dovoz ropy do Číny pak v červenci klesl nejníže za devět měsíců, protože rafinerie kvůli nižší poptávce omezily produkci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám