Hlavní obsah

Jedna z hlavních postav slovenské Gorily radí Řekům s privatizací

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Bývalá šéfka slovenského Fondu národního majetku Anna Bubeníková radí podle televize Markíza Řekům, jak privatizovat státní majetek a splatit dluhy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bubeníková se stala jednou ze tří členů komise, kterou vytvořila Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond. Komise má Aténám radit, jak prodat státní majetek a splatit dluhy, pomáhá s tvorbou zákonů a s vytvářením příslušných institucí.

Bubeníková musela letos opustit post šéfky slovenského Fondu národní majetku po zveřejnění případu Gorila, který odhaloval korupci v politice, spojení finančních skupin a politiků.

Jmenování Bubeníkové do zmíněné komise slovenské politiky překvapilo. „Domnívám se, že je to vtip,“ zareagoval předseda opoziční strany Most-Híd Béla Bugár. „Předpokládám, že zná všechny finty ohledně privatizace,“ dodal s úsměvem. „Evropské instituce měly zohlednit, že tuto paní vláda odvolala,“ uvedl předseda opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie Pavol Frešo.

Poslanec opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Alojz Hlina odevzdal v pátek na řeckém velvyslanectví v Bratislavě knihu novináře Toma Nicholsona Gorila. Chtěl tím upozornit na minulost Bubeníkové. „Některé skutečnosti by lidi v Řecku mohly zajímat,“ nechal se slyšet Hlina. Jmenování Bubeníkové může podle poslance vyvolat vážný otřes v důvěryhodnosti evropských orgánů.

Bubeníkovou odvolala vláda premiérky Ivety Radičové letos v lednu pro podezření z korupčního chování v létech 2005 a 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám