Hlavní obsah

Ve fúzích a akvizicích vedou Spojené státy, Česko skončilo jednadvacáté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jedničkou v žebříčku atraktivity zemí pro fúze a akvizice, který hodnotí kvalitu a zralost investičního prostředí, jsou USA před Singapurem. Na třetím místě skončila Velká Británie, která předstihla další dvě asijské ekonomiky - Hongkong a Jižní Koreu. ČR se umístila na 21. místě, a dostala se tak před ostatní země střední a východní Evropy. Vyplývá to z pravidelného žebříčku transakční atraktivity M&A Maturity Index.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žebříček hodnotí 148 zemí celého světa. Výsledné pořadí představuje součet bodového hodnocení legislativních, politických, ekonomických a finančních podmínek, technologický potenciál jednotlivých zemí, socioekonomické faktory a úroveň infrastruktury.

Česko si proti loňskému hodnocení polepšilo o čtyři místa. V žebříčku se umístilo těsně za Malajsií, Thajskem a Spojenými arabskými emiráty. Ze zemí střední a východní Evropy je ve třetí desítce nejatraktivnějších zemí pro fúze a akvizice ještě Rusko (28) a Polsko (30).

Nejlepšího hodnocení dosáhla ČR v dopravní a firemní infrastruktuře a technologické úrovni. Naopak nejhůře byla hodnocena v ekonomických, finančních, legislativních a politických faktorech. Za současný stav ekonomiky byla sice ohodnocena 75 procenty, ale za růst HDP pouze 20 procenty. Politická stabilita byla hodnocena 82 procenty, ovšem jednoduchost daňové správy pouhými osmi procenty a schopnost minimalizovat zásahy do investičních transakcí 44 procenty.

Nové ekonomiky se tlačí dopředu

Vzestup nových ekonomik jde na úkor rozvinutých evropských zemí, jejichž hospodářské problémy mají na trh s fúzemi a akvizicemi nepříznivý dopad, a které tudíž v žebříčku ztrácejí. Rekordmanem v tomto směru je Řecko, které je aktuálně na 53. místě, což znamená, že se proti roku 2011 propadlo o 12, a za posledních pět let dokonce o 23 příček.

Naopak mezi tzv. skokany roku patří Spojené arabské emiráty (o šest příček na 20. místo) a Malajsie (o sedm příček na 18. místo), dále pak také Polsko (o pět příček na 30. místo) nebo Rumunsko (o 13 příček na 36. místo).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám