Hlavní obsah

České domácnosti už dluží 1,133 biliónu korun

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České domácnosti se i přes strašáka dluhové krize nadále zadlužují. V červnu jejich dluhy stouply oproti květnu o 4,2 miliardy korun na celkových 1,133 biliónu korun. V porovnání s loňským červnem se jedná o růst přesahující částku 53 miliard korun, jak uvedla Česká národní banka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Úroveň zadlužení českých domácností je oproti nejvyspělejším evropským zemím stále nízká, a tak není překvapením, že mírně roste i v současné nejisté ekonomické době,“ sdělil Petr Kříž ze společnosti PwC ČR.

Hlavní část dluhu domácností tvoří „bezpečnější“ úvěry na bydlení, kde si banky velmi pečlivě vybírají, komu půjčí, a lidé zpravidla také hypotéku dlouho zvažují. „Problémy se splácením tak čekám spíše u nejníže příjmových domácností, které přecenily své síly,“ doplnil Kříž.

Celkově je český bankovní sektor podle Kříže v dobré kondici a střadatelé se nemají důvod obávat o své úspory. „Stejně tak mateřské společnosti tuzemských bank mohou považovat své dcery za dobré investice,“ dodal Kříž.

Pokud jde o zadluženost podniků, ta v červnu v porovnání s květnem vzrostla o 1,3 miliardy korun na celkových 964,6 miliardy korun. Meziročně pak byla vyšší o více než 31 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám