Hlavní obsah

Do Česka opět začnou proudit evropské peníze

Právo, Novinky, jas, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská komise v nejbližších dnech obnoví proplácení peněz z evropských fondů. Informovali o tom premiér Petr Nečas (ODS) a náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. Komise pozastavila proplácení dotací kvůli nesrovnalostem v kontrole a auditování prostředků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Dnes (v pondělí, pozn. red.) jsem telefonicky hovořil s komisařem pro regionální politiku Evropské unie Johannesem Hahnem. Ten mě informoval, že Evropská komise obnoví v nejbližších dnech proplácení prostředků v sedmi operačních programech České republiky," uvedl Nečas.

"Nic tak nebrání tomu, aby proplácení prostředků bylo obnoveno. Formálně k němu dojde poté, co Evropská komise sdělí své rozhodnutí české straně dopisem koncem července," dodal premiér.

Ne všechny platby budou nyní obnoveny

Ne ve všech programech bude proplácení obnoveno. U operačních programů jako je OP Životní prostředí, OP Doprava, ROP Severozápad, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, OP Podnikání pro inovace, ROP Střední Čechy, OP Přeshraniční spolupráce ČR-PL bude ještě potřeba dořešit, jak bude náprava nesrovnalostí probíhat.

Braun ve vysílání České televize doplnil, že téměř jistě získá ČR do konce roku 22 miliard, které jsou alokovány pro operační programy, s nimiž nemá EK problém. Dalších 65 až 75 miliard korun by mohlo do země přitéct v případě, že se podaří najít shodu u zatím nedořešených programů.

Rozjeté projekty by musel doplatit stát

Peníze, které by nakonec Brusel odmítl poslat, by musel doplatit stát. Mnohé projekty jsou totiž již rozjeté a dodavatelské firmy chtějí zaplatit. "Z evropských fondů zbývá Česku dočerpat posledních 8,6 miliardy eur (zhruba 215 miliard korun)," uvedla v pondělí Eva Racková z auditorské společnosti KPMG.

K dočerpání tak podle ní zbývá celkově čtvrtina balíku, vyčleněného ve fondech pro ČR na období 2007-2013. Jen za posledních pět let byly s žadateli podepsány smlouvy za 22,2 miliardy eur, což je přes půl biliónu korun. "Do ČR ale zatím z toho přišlo jen 5,5 miliardy eur," připomíná.

"Tam, kde hrozí, že stát bude muset část projektů zaplatit ze svého, by řešením mohlo být převedení prostředků z problematických operačních programů do těch, které fungují dobře," míní Racková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám