Hlavní obsah

Koruna se dál propadá, zdraží zboží z dovozu i benzín

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koruna v pátek kolem 15.20 hodin oslabila k dolaru nad 21 Kč/USD. Nad touto úrovní se naposledy nacházela koncem června 2010. Poklesla i vůči euru, konkrétně na 25,59 Kč/EUR, jak vyplývá z údajů serveru Patria Online. Sílící dolar může přinést podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin zdražení zboží dováženého z dolarových oblastí i růst cen pohonných hmot.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Koruna se propadá po znervózňujících zprávách ze Španělska. Ministři financí eurozóny sice dnes schválili pomoc pro španělské banky, ale to příliš optimismu na trhy nepřineslo,“ uvedl Šimek.

Nakonec podle Šimka převážily špatné zprávy, když podle nové prognózy španělské vlády čeká tamní ekonomiku v příštím roce pokles o 0,5 procenta, a navíc region Valencie požádal centrální vládu o pomoc.

Růžově se situace nevyvíjí pro korunu ani v domácím prostředí, když ministerstvo financí zhoršilo prognózu vývoje tuzemské ekonomiky pro letošní i příští rok.

„Problémy eurozóny budou i nadále představovat riziko pro spíše slabší korunu. Podporu koruna nenajde ani v domácích datech, kde se projeví jednak zpomalení Evropy, jednak opatření současné vlády Petra Nečase,“ nastínil Šimek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám