Hlavní obsah

Ve Francii sáhli na platy prezidentovi i ministrům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzští poslanci národního shromáždění odhlasovali snížení platu o 30 procent francouzskému prezidentovi Françoise Hollandovi, stejně jako premiéru Jeanu-Marcu Ayraultovi a dalším členům vlády. Informoval o tom deník Le Temps s odkazem na agenturu ATS.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Článek

Nově tak budou prezident i premiér pobírat 14 910 eur (asi 380 000 korun) namísto 21 300 eur. Jednotliví ministři se budou muset spokojit s 9940 eury (asi 253 000 korun) oproti původním 14 200 eur.

Francouzský prezident avizoval při svém nedávném nástupu řadu reforem, mimo jiné dosažení vyrovnaného rozpočtu do roku 2017.

Když se před nedávnem sešel Hollande při své první oficiální návštěvě Velké Británie s tamním premiérem Davidem Cameronem, označil daň pro bohaté s příjmy přes milión eur za rok ve výši 75 procent za vlasteneckou.

"To není trest. Není tu (daň), aby ukazovala na ty, kdo uspěli díky talentu a práci při akumulaci bohatství. V tuto chvíli ale hledáme pomoc každého, abychom snížili deficit a zlepšili naši konkurenceschopnost," vysvětlil Hollande.

Reklama

Výběr článků

Načítám