Hlavní obsah

Vykupme si svůj dluh a svobodu sami, vyzval řecký miliardář

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdánlivě jednoduchý lék na dluhovou krizi navrhuje Řekům miliardář Peter Nomikos. Své krajany vyzývá, aby se vykoupili sami. Za účelem skupování státních dluhopisů vytvořil nevládní organizaci, která již investovala přes čtvrt miliard eur. Nomikos má v plánu Řecku a jeho lidem posléze dluh odpustit.

Foto: Profimedia.cz

Řekové by si podle miliardáře Nomikose měli pomoci sami.

Článek

Lidé v Řecku mají podle 33letého Nomikose historickou šanci. „Řekové mají v euru velmi silnou měnu, zatímco cena dluhopisů jejich vlády se zhroutila. To umožňuje skoupit dluh za velmi nízkou cenu, a snížit tak dluhové zatížení Řecka s pomocí relativně malých výdajů,“ řekl podnikatel německému magazínu Der Spiegel.

Nomikos ve zkratce navrhuje, aby se spojila řecká společnost, skoupila vlastní dluh a smazala ho.

„Když státní dluh rozporcujete, zjistíte, že každý Řek dluží okolo 25 000 eur (zhruba 640 000 korun). Nabádám své spoluobčany, aby se dluhu zbavili. Dluhopisy řecké vlády s nominální hodnotou jedno euro se v současnosti prodávají asi za 12 centů. Za dar asi 3 000 eur si každý Řek může koupit svobodu,“ popsal Nomikos.

Jeho nevládní organizace už sama do státních dluhopisů investovala přes 270 000 eur, čímž drží dluhopisy za více než dva milióny eur. „Skupujeme dluhopisy s největší slevou,“ vysvětlil miliardář s tím, že do akce se zapojilo jeho širší příbuzenstvo.

Zapojte se všichni

Dodal, že dluh hned následně neodpouští: „To by tlumilo dopad naší akce. Když klesá poměr HDP - dluh, jdou ceny dluhopisů nahoru. Kdyby se tato iniciativa stala velmi úspěšnou, mohl by to být problém, protože na trhu nebudeme moci nakoupit dluh tak levně. Takže ty dluhopisy držíme, zatímco se snažíme jich nakoupit víc. Máme v plánu nashromáždit co nejvíc dluhopisů, potom dluh najednou zrušit“.

Nomikos projekt spustil teprve před týdnem. Do akce se už zapojil i miliardář Evangelos Marinakis, mimo jiné majitel největšího fotbalového klubu v zemi Olympiakos Pireus. Podle Nomikose je ale důležité, aby své zemi chtěla pomoci většina Řeků. „Tato kampaň se ujme pouze, když se z ní stane společenské hnutí,“ upozornil Nomikos.

Peter Nomikos je dědicem multimiliardového rodinného podniku. Založil ho jeho otec, rodina obchoduje v lodní dopravě či s medicínským vybavením. Nomikos vyrostl v Londýně, vystudoval ekonomiku a historii na Princetonské univerzitě. Kromě podnikání se věnuje charitě. Padesát procent svého zisku na charitu dává jeho pivovarnická společnost Volkan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám