Hlavní obsah

České domácnosti se dále zadlužují, v květnu o 3,6 miliardy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí za květen vzrostly o 3,6 miliardy korun. Meziročně stouply o více než 54 miliard korun. Celková suma se tak dostala už na 1,128 biliónu korun. Údaje zveřejnila Česká národní banka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Navzdory stále mírně rostoucí výši dluhů českých domácností, které nedokázala zastavit ani krize, většina Čechů svou finanční situaci zvládá a objemy problémových úvěrů u bank jsou ze systémového hlediska na bezpečné úrovni,“ uvedl Pavel Kříž ze společnosti PwC ČR

Za největší částí dluhů stojí podle Kříže navíc hypotéky, u jejichž poskytování jsou banky nadále obezřetné. „I když by stávající nízké ceny nemovitostí mohly vyvolat zájem o koupi domu či bytu a základní úrokové sazby jsou na historických minimech, řada zájemců na úvěr nedosáhne nebo se obává s tím spojených rizik v dnešní nejisté ekonomické situaci,“ připomněl Kříž.

Pokud jde o zadluženost podniků, ta v květnu v porovnání se stejným obdobím loňského roku vyskočila o skoro 34 miliard korun na 963,3 miliardy korun. V porovnání s dubnem byla vyšší o více než devět miliard korun.

„Opatrnost tuzemských bank, často vyžadovaná mateřskými společnostmi, na jejichž trzích je situace mnohem problematičtější než u nás, omezuje ochotu úvěrovat rizikovější české podniky,“ sdělil Kříž. Přesto květnový nárůst zadlužení firem podle Kříže ukazuje, že finančně zdravé podniky s transparentním hospodařením dokážou i v současné době na úvěr dosáhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám