Hlavní obsah

Pětina Čechů předpokládá, že se důchodu vůbec nedožije

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Vzhledem k prodlužování hranice věku odchodu do důchodu si pětina Čechů myslí, že se věku 70 let reálně vůbec nedožije. Pokud ano, tak muži si chtějí v důchodu hlavně užívat, naproti tomu ženy by současně rády žily s rodinou a vnoučaty. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro Penzijní fond České pojišťovny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Když jde o výhledy do budoucna, jsou Češi pesimisté. Sice by si přáli si v důchodu užívat, zároveň ale očekávají, že budou spíše živořit a stonat,“ uvedl k průzkumu Libor Pergl, ředitel pro obchod a marketing Penzijního fondu České pojišťovny.

Ideální důchod v představách české populace slibuje zábavu, zážitky a spokojený život s rodinou v domku se zahradou. Desetina respondentů rovněž uvedla, že si představuje, že v důchodu bude tzv. za vodou, přičemž se jedná více o vysněný cíl žen než mužů.

Potřeba být aktivní roste s věkem, příjmem a vzděláním, přičemž se projevuje více v Čechách než na Moravě. Lidé nejvíce touží po domečku se zahradou, ve stáří by tak chtěli bydlet především Pražané.

Především mladší lidé vidí ale realitu značně pesimisticky. Předpokládají, že na tom budou zdravotně špatně, budou živořit, a proto si budou muset přivydělávat. „Práci v pokročilém věku plánují vyhledávat zejména lidé z Prahy a okolí,“ připomněl Pergl.

Oproti tomu na Moravě již lidé se zaměstnáním podle Pergla nepočítají, podobně jako obyvatelé z malých měst, kde zpravidla není příliš pracovních příležitostí. Především ženy jsou si vědomy, že se jejich finanční situace v důchodu zhorší.

Důchodový věk poroste

O tom, že důchodový věk bude průběžně stoupat, svědčí následující údaje vyplývající z důchodové reformy, za kterou stojí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Letošní čtyřicátníci by měli odcházet do penze v 66 letech, lidé narození v roce 1977 pak v 67 letech.

Děti narozené v roce 2001 se důchodu dočkají až v 71 letech, na letos narozené děti čeká důchod dokonce v 73 letech. Důchodový věk se totiž bude oddalovat každému ročníku o dva měsíce, jako je tomu nyní u mužů.

Lékaři varují

Pozdějšímu odchodu do důchodu nejsou nakloněni ani lékaři. Podle nich totiž na to není organismus většiny pracujících lidí připraven. „Generace není v takové fyzické formě, aby mohla jít do důchodu později, než je současná hranice odchodu do penze,“ varoval již dříve profesor Michael Aschermann, kardiolog Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Podobně se i profesor Milan Kvapil, přednosta interní kliniky pražské FN Motol, domnívá, že už v 67 letech bude hodně lidí, kteří svou běžnou práci v takové výkonnosti, jež se od nich očekává, nezastanou. Natož ještě ve vyšším věku.

Anketa

Myslíte si, že se dožijete důchodu?
Ano
23,5 %
Ne
76,5 %
Celkem hlasovalo 15235 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám