Hlavní obsah

Inflace zpomalila meziroční růst, výraznější vzestup cen se letos nečeká

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v květnu zpomalily meziročně svůj růst na 3,2 procenta z dubnových 3,5 procenta. Cenová hladina tak stoupla v šestém měsíci roku zatím nejméně. V porovnání s dubnem se ceny zvýšily o 0,2 procenta kvůli růstu cen potravin. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků inflace zřejmě dosáhla svého vrcholu a výraznější růst cen nečekají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Za květnovým růstem cen stojí zejména potraviny a nealkoholické nápoje.  Naopak květen po sedmi měsících přinesl pokles cen pohonných hmot, díky poklesu cen ropy na světových trzích,“ uvedl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v ČR

Na meziročním růstu cen se snižuje vliv dražších potravin, kde růst cen zpomalil. Pekárenské výrobky a obiloviny jsou nyní jen o 2,1 procenta dražší než v loňském květnu, kdy jejich cena výrazně vzrostla.

"Naopak výrazně dražší než před rokem zůstávají ceny v oddíle bydlení, kde dominují zejména ceny zemního plynu, který je o 25 procent vyšší než před rokem," sdělil Šimek. Levnější než loni zůstávají ceny v oddíle odívání a obuvi, bytové vybavení a zařízení domácnosti a elektroniky.

"Mírnější inflaci uvítají všichni zaměstnanci. V prvním čtvrtletí totiž na výplatních páskách měli více, ale celý růst jim zničila výrazná inflace," připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Podle ekonoma Patrika Rožumberského z UniCredit Bank by plánované zvýšení DPH na začátku příštího roku mělo cenovou úroveň zvednout přibližně o jeden procentní bod, tedy zhruba stejnou měrou jako zvýšení DPH v letošním lednu. "Meziroční hodnota inflace by tak v prvních měsících příštího roku neměla zaznamenat výraznější výkyv," domnívá se Rožumberský.

Reklama

Výběr článků

Načítám