Hlavní obsah

Agentura srazila rating 16 španělských bank, včetně té největší v eurozóně

– New York

Velmi nemilá zpráva dorazila do Španělska a zvýšila obavy o to, jak země ustojí tlak dluhové krize. Ratingová agentura Moody’s totiž snížila hodnocení dlouhodobé úvěrové a depozitní spolehlivosti 16 tamních bank včetně Banco Santander, která je největší v eurozóně. Zdůvodnila to podle agentury Reuters tím, že se oslabila schopnost španělské vlády pomáhat některým bankám. V souvislosti s tím oslabují akciové trhy i euro.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

Hodnocení bank se snížilo o nejméně jeden stupeň, u některých o tři stupně. Bance Santander ratingová společnost snížila hodnocení o dva stupně z B-/A1 na C/A3. U druhé největší španělské banky BBVA se hodnocení snížilo na A3/C/A3 s poznámkou negativního výhledu.

Španělské banky, které jsou zatíženy špatnými půjčkami po krachu realitního trhu, jsou nyní v centru dluhové krize eurozóny. Finanční trhy se totiž obávají, že státní pomoc bankám zvýší tlak na již napjaté státní finance Španělska.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s v dubnu snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Španělska o dva stupně z A na BBB plus. Krok odůvodnila očekáváním, že deficit státního rozpočtu se bude zhoršovat více, než se dosud předpokládalo. Riziku je podle Standard & Poor’s vystavena fiskální pružnost a výkonnost Španělska, stejně jako zátěž státního dluhu.

Propad akcií po zmínce v tisku

Španělsko si své zažilo už i ve čtvrtek. "Stačila k tomu zmínka v deníku El Mundo o tom, že španělská banka Bankia, v tuto chvíli pátá největší v zemi podle tržní kapitalizace, zažila po oznámení státní pomoci prudký odliv vkladů v hodnotě až jedné miliardy eur," připomněl analytik Jan Čermák z ČSOB. Ujišťování španělského ministerstva financí ani managementu Bankie, že nic z toho není pravda, moc nepomohlo.

"Akcie Bankie ve čtvrtek nejprve spadly o 30 procent a končily den se ztrátou více jak 14 procent," uvedl Čermák s tím, že je to jen malá ochutnávka tlaku, jakému by čelily bankovní systémy na periferiích eura v případě řeckého vystoupení z eurozóny. Jediným zachráncem v takovém případě zůstává podle analytika Evropská centrální banka, od které začne trh požadovat masivní intervence.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám