Hlavní obsah

Statisíce Britů protestují proti penzijním reformám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Statisíce zaměstnanců britského státního sektoru ve čtvrtek stávkují na protest proti plánovaným změnám v penzích. Čtyřiadvacetihodinového protestu zaměřeného také proti ubývání pracovních míst a poklesu mezd se účastní státní úředníci, zaměstnanci ve zdravotnictví, členové imigrační služby, vězeňští dozorci, někteří učitelé a další státní zaměstnanci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tisíce policistů pochodovaly LondýnemVideo: Reuters

 
Článek

Odbory očekávají, že stávky se zúčastní na 400 000 lidí, vláda hovoří o 100 000 lidech. Policisté v Británii nesmějí stávkovat, ale tisíce policistů, kteří právě neslouží, pochodují Londýnem na protest proti záměrům vlády.

Je to již třetí stávka za posledních šest měsíců proti penzijním změnám a další v řadě protestů proti hlubokým škrtům, kterými chce vláda snížit rozpočtový deficit.

Náměstek ministra pro úřad vlády Francis Maude prohlásil, že stávka je zbytečná a nepřinese nová jednání o penzích. Podle vlády si země nynější systém penzí státních zaměstnanců nemůže dovolit. Je to prý také nečestné, protože v soukromém sektoru jsou penze nižší.

Odboráři ale tvrdí, že podle vládních plánů budou muset platit víc na penze, které budou nižší a začnou se vyplácet později vzhledem ke zvyšování důchodového věku. Šéf odborů státních zaměstnanců PCS Mark Serwotka řekl, že náklady na důchody přitom v poměru k hrubému domácímu produktu HDP klesají. Stejně tak vláda zmrazila platy ve státní správě a v řadě odvětví snižuje počet zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám