Hlavní obsah

Portugalsko šetří, kde se dá. Zruší i čtyři státní svátky

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Portugalsko v rámci úsporných opatření hodlá od příštího roku zrušit po dobu pěti let čtyři z celkem 14 státních svátků. Informoval o tom server BBC. Portugalská vláda si od tohoto kroku slibuje zlepšení konkurenceschopnosti a podporu ekonomické aktivity.

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Stávkující v Lisabonu proti úsporným opatřením

Článek

Zrušení se dotkne dvou náboženských katolických svátků a dalších dvou dnů pracovního klidu. Pokud jde o katolické svátky, vláda celou věc projednávala se Svatým stolcem ve Vatikánu. Jedná se o svátek Božího těla, který se ze všedního dne přesune na nejbližší neděli, a svátek Všech svatých 1. listopadu.

Na pět let se pracovním dnem také stane dosavadní státní svátek 5. říjen, kdy si země připomíná vznik republiky, a 1. prosinec, kdy se slaví obnovení nezávislosti na Španělsku.

Portugalsko se snaží v důsledku evropské dluhové krize naplňovat razantní úsporný plán, který obsahuje mimo jiné snížení mezd ve státním sektoru a zvýšení daní. Pyrenejská země totiž potřebuje zkrotit svůj vysoký rozpočtový schodek.

Portugalsko bylo nuceno v loňském roce přijmout o mezinárodní finanční pomoc ve výši 78 miliard eur. Peníze poskytla Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond. Záchranný balík obdržely podobně jako Portugalsko i Řecko a Irsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám