Hlavní obsah

Toyota nabírá dech a očekává výrazný nárůst zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Zisk největší japonské automobilky Toyota ve finančním roce 2011 až 2012 kvůli přírodním katastrofám výrazně klesl. V posledním čtvrtletí roku ale ziskovost podle Toyoty výrazně oživila. Tento trend by měl pokračovat i nadále a na sklonku března 2013, kdy končí další finanční rok, čeká firma až ztrojnásobení provozního zisku na bilión jenů (asi 243 miliard korun).

Článek

Čistý zisk za celý rok do března klesl o 30,5 procenta na 283,6 miliardy jenů a tržby se snížily o 2,2 procenta na 18,6 biliónu jenů. Provozní zisk klesl o 24 procent na 355,6 miliardy jenů. Na nepříznivé situaci se výraznou měrou podepsalo březnové zemětřesení s ničivou vlnou tsunami ve východním Japonsku a letní záplavy v Thajsku.

V prvním čtvrtletí letošního kalendářního roku Toyota zaznamenala výrazné oživení a její čistý zisk vzrostl na 121 miliard jenů z 25,4 miliardy jenů před rokem. Tržby se zvýšily meziročně o 23 procent na 5,7 biliónu jenů a provozní zisk vzrostl pětinásobně na 238,5 miliardy jenů.

V tomto roce Toyota čeká zvýšení tržeb o 18 procent na 22 biliónu jenů. Firma však musí dál snižovat náklady, aby kompenzovala negativní dopad obnoveného růstu kurzu jenu na svou ziskovost. Minulý měsíc firma představila plán snížení nákladů na vývoj o více než pětinu.

Od loňského listopadu, kdy klesly akcie světových automobilek na minimum, vzrostly akcie Toyoty o více než třetinu. Překonaly tak desetiprocentní růst celé tokijské burzy i výkon domácích konkurentů Nissan a Honda, amerických GM a Ford a německé skupiny Volkswagen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám