Hlavní obsah

ČR má v květnu dostat od Ruska jen pětinu požadované ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko je připraveno dodat v květnu do Česka jen asi 73 000 z požadovaných 350 000 tun ropy, tedy přibližně pětinu. Uvedl to hospodářský list Vedomosti s odvoláním na dva nejmenované zdroje. V pozadí je prý spor o ceny. Dodávky ruské ropy do ČR byly nižší i v dubnu, kdy monopolní přepravce Transněfť místo 410 000 tun přepravil 230 000 tun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Většina výpadku, skoro 165 000 tun, připadla na společnost Lukoil, která vývoz do Česka od začátku roku zastavila. Nedostala prý objednávky od českých odběratelů ani na první, ani na druhé čtvrtletí.

Dubnový výpadek částečně kompenzovala společnost Gazprom něfť. Ta minulý měsíc zvýšila své dodávky do Česka o 58 procent, z původně plánovaných 146 000 na 230 000 tun. Gazprom něfť o objemu květnových dodávek neinformovala, podle zdrojů deníku však mají činit okolo 75 000 tun. Celkově pro druhé čtvrtletí firma počítá s vývozem 400 000 tun ropy do Česka, z toho zmíněných 230 000 tun dodala v dubnu.

Ruští exportéři ropy mají nyní k dispozici přebytek vývozních kapacit, a tak dávají přednost cenově výhodnějším destinacím. Podle analytika Raiffeisenbank Andreje Poliščuka se dodávky ruské ropy vrátí k plnému objemu nejspíše ve třetím čtvrtletí. Česko nebude mít jiné východisko, než se dohodnout s dodavateli na ceně, soudí analytik.

Vedomosti připomněly, že Česko si snížení dodávek ruské ropy částečně kompenzuje dodávkami ropy přes ropovody TAL a IKL, jakož i využitím státních rezerv.

Reklama

Výběr článků

Načítám