Hlavní obsah

Na Slovensko údajně míří automobilka BMW

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Automobilka BMW by mohla postavit svůj nový závod na východě Slovenska v průmyslovém parku Kechnec u Košic. Televize Markíza uvedla, že jednání o možném příchodu automobilky na Slovensko se vedou v přísném utajení. Do úvahy totiž přichází také umístění této investice do Mexika.

Článek

Ministr zahraničí Miroslav Lajčák nepopřel určitou komunikaci s automobilkou. Šéf resortu práce a sociálních věcí Ján Richter uvedl, že všechno je pouze v první fázi. Ministři dopravy Ján Počiatek a hospodářství Tomáš Malatinský záležitost odmítli komentovat.

Podle TV Markíza by automobilka BMW mohla zaměstnat společně se subdodavateli až tisíce lidí. Očekává se, že automobilka požádá o investiční stimuly ve formě daňových prázdnin. „Pokud by to přineslo zajímavé množství pracovních míst, vláda bude poskytnutí stimulů zvažovat,“ uvedl ministr Richter. Ministr financí Peter Kažimír vzápětí popřel možnost poskytnutí investiční stimulů v hotovosti.

Výhodou pro tuto investici by mělo být dokončení rychlostní silnice R4, která povede z Košic až po hranice s Maďarskem. Začátkem příštího roku by to umožnilo propojení východu Slovenska na maďarskou dálniční síť.

Pokud by se BMW rozhodlo investovat na Slovensku, jednalo by se už o čtvrtou automobilku, která by v této zemi vyráběla své vozy. U Bratislavy působí automobilka Volkswagen, u Trnavy Peugeot/Citroën a u Žiliny KIA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám