Hlavní obsah

Obchody zvažují zrušení cashbacku, nechtějí pokladní posílat na školení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé obchodní řetězce uvažují o tom, že by zrušily službu cashback, tedy výběr peněz z účtu u pokladen. Tvrdí to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka. Důvodem je fakt, že budou muset posílat své zaměstnance na odborné školení, které je naučí rozeznávat falešné bankovky.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si mohou peníze ze svého účtu vybrat při placení v obchodě.

Článek

Nové nařízení stanoví, že pokladní, kteří peníze vydávají, musí mít speciální proškolení na rozeznání padělaných bankovek. Školení jednoho člověka by firmu vyšlo podle Juračky asi na 2000 korun.

Pravidlo stanovila Česká národní banka, která ho odůvodňuje tím, že zákazník si tak vybírá peníze ze svého účtu, a pokud by obdržel padělek, byl by mu bez náhrady zabaven.

O zrušení cashbacku kvůli tomu podle Juračky uvažuje například síť družstevních prodejen COOP, která tuto službu nabízí na zhruba 1500 pobočkách. "Pokud se nám nepodaří nařízení (o povinném školení) změnit, tak cashback zrušíme, protože se nám nevyplatí," uvedl Juračka, který stojí i v čele českých a moravských spotřebních družstev.

Ministerstvo má nařízení ČNB za neadekvátní

Problém řeší i ministerstvo financí. Podle jeho mluvčího Ondřej Jakoba pochybuje o tom, zda je povinnost absolvovat odborný kurz v případě cashbacku adekvátní a chce, aby ČNB nařízení přehodnotila.

MF vychází z toho, že postup při cashbacku se z hlediska nakládání s hotovostí nijak neliší od situace, kdy obchodník vrací hotovost při běžném placení. V případě vracení hotovosti při běžném placení se absolvování odborného kurzu rovněž nevyžaduje a dokonce ani v případě přijímání hotovosti při běžném placení, kdy by rozpoznávání bankovek mělo mnohem větší smysl," sdělil Jakob.

Lidé službu využívají stále častěji. Výhodná je především v místech, kde není bankomat. V obchodě při placení nákupu mohou vybrat maximálně 1500 korun. Loni lidé takto vybrali 430 miliónů korun.

Anketa

Využili jste někdy službu cashback?
ne
86,8 %
ano, jednou
3,1 %
ano, několikrát
10,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4335 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám