Článek
Vyrábí se z tučných odřezků, které zbydou na kostech po odsekání masa. Původně byly tyto zbytky určeny do psích konzerv, protože psí žaludek je odolnější. Pak se ale začal používat i pro lidi. Zahřívá se a v centrifuze se z něj odstraňuje většina tuku. Hydroxid amonný, kterému je poté vystaven, se postará o bakterie, jakými jsou například salmonela nebo E.coli. Pak se produkt pomele.
Zpracovatelé mas jej přidávají do karbanátků a dalších produktů už dvacet let.
Podle amerického ministerstva zemědělství je produkt bezpečný a je problém spíše v tom, že nebyl na výrobcích označen. Kvůli panice, kterou vyvolal kuchař Jamie Olivier, když lidem ukázal, jak takové maso vlastně vzniká, o něj ale fast foody a jídelny ztratily zájem.
Levné produkty do škol
Závody na výrobu této suroviny zavřely a o práci přišlo 850 lidí.
"Růžový sliz" byl zjištěn v 70 procentech mletého hovězího prodávaného v amerických obchodech. Úřady již povolily školám, aby produkty, které ho obsahují, přestaly odebírat. Tyto výrobky byly levné, proto jej školy nakupovaly.
K bojkotu se připojily i samoobsluhy a bufety rychlého občerstvení. Před rokem přestaly tyto produkty používat fastfoody jako McDonald‘s a Burger King.
Masný průmysl si stěžuje na pomlouvačnou kampaň. Produkt podle něj splňuje federální předpisy pro bezpečnost potravin a používá se od začátku 90. let. Tento týden proto rozjely firmy protiútok a přišly se sloganem Dude, it’s beef (Kámo, je to hovězí). Najali si texaského guvernéra a bývalého prezidentského kandidáta Ricka Perryho, který se svědomitě zakousl do hamburgeru se spornou přísadou při návštěvě zpracovatelského závodu v South Sioux City v Nebrasce.