Hlavní obsah

USA se vzbouřily proti "růžovému slizu", tři masné závody zavírají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených státech se zavřou tři ze čtyř továren, které z hovězího masa vyráběly produkt, pro nějž se vžilo označení růžový sliz. Oficiálně se mu říká libové, jemně strukturované hovězí. Přidávalo se především do hamburgerů a jiných výrobků z mletého masa.

Foto: Profimedia.cz

Výsledný produkt je po úpravách od mletého masa k nerozeznání. Ilustrační foto

Článek

Vyrábí se z tučných odřezků, které zbydou na kostech po odsekání masa. Původně byly tyto zbytky určeny do psích konzerv, protože psí žaludek je odolnější. Pak se ale začal používat i pro lidi. Zahřívá se a v centrifuze se z něj odstraňuje většina tuku. Hydroxid amonný, kterému je poté vystaven, se postará o bakterie, jakými jsou například salmonela nebo E.coli. Pak se produkt pomele.

Zpracovatelé mas jej přidávají do karbanátků a dalších produktů už dvacet let.

Podle amerického ministerstva zemědělství je produkt bezpečný a je problém spíše v tom, že nebyl na výrobcích označen. Kvůli panice, kterou vyvolal kuchař Jamie Olivier, když lidem ukázal, jak takové maso vlastně vzniká, o něj ale fast foody a jídelny ztratily zájem.

Levné produkty do škol 

Závody na výrobu této suroviny zavřely a o práci přišlo 850 lidí.

"Růžový sliz" byl zjištěn v 70 procentech mletého hovězího prodávaného v amerických obchodech. Úřady již povolily školám, aby produkty, které ho obsahují, přestaly odebírat. Tyto výrobky byly levné, proto jej školy nakupovaly.

K bojkotu se připojily i samoobsluhy a bufety rychlého občerstvení. Před rokem přestaly tyto produkty používat fastfoody jako McDonald‘s a Burger King.

Masný průmysl si stěžuje na pomlouvačnou kampaň. Produkt podle něj splňuje federální předpisy pro bezpečnost potravin a používá se od začátku 90. let. Tento týden proto rozjely firmy protiútok a přišly se sloganem Dude, it’s beef (Kámo, je to hovězí). Najali si texaského guvernéra a bývalého prezidentského kandidáta Ricka Perryho, který se svědomitě zakousl do hamburgeru se spornou přísadou při návštěvě zpracovatelského závodu v South Sioux City v Nebrasce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám