Hlavní obsah

Pražský dopravní podnik zaplatí 800 tisíc za chyby v tendru na úklid stanic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj uložil Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPP) pokutu 800 000 korun za chyby v tendru na úklid stanic metra. Pokuta je pravomocná. Případem se ÚOHS zabýval opakovaně od roku 2008.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rafaj případ v minulosti dvakrát vracel svým podřízeným k dopracování. Naposledy před dvěma lety po nich chtěl, aby lépe zdůvodnili pokutu. Její výše se ale dalším posuzováním nezměnila.

Podle úřadu musí být pokuta „natolik intenzivní, aby byla zadavatelem pociťována jako újma, neboť uložením velmi nízké pokuty by nedošlo k naplnění jejího účelu“.

Antimonopolnímu úřadu vadily podmínky tendru z roku 2008. Podle něj dopravní podnik nedovoleně omezil počet zájemců o zakázku pouze na firmy, které již úklid ve stanicích metra zajišťovaly.

Dopravní podnik oproti tomu v průběhu správního řízení trval na tom, že úklid stanic metra je zcela specifickou a ojedinělou činností, která jen stěží nalezne srovnání s úklidem v jakýchkoli jiných prostorách v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám