Hlavní obsah

Putin: Rusko se musí dostat co nejrychleji mezi pět největších ekonomik světa

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko se musí zařadit v příštích třech letech do skupiny pěti největších světových ekonomik. Uvedl to ruský premiér Vladimir Putin při vystoupení ve Státní dumě, tedy v dolní komoře ruského parlamentu. Informaci přinesla agentura RIA Novosti.

Foto: Alexsey Druginyn, Reuters

Vladimir Putin

Článek

„Podle našich odhadů by se Rusko v příštích dvou až třech letech mělo dostat do skupiny pěti vrcholných světových ekonomik,“ nechal se slyšet Putin.

Podle údajů Mezinárodního měnového fondu (MMF) se Rusko umístilo v roce 2010 na osmém místě, pokud jde o hrubý domácí produkt (HDP) vypočtený na základě parity kupní síly. Za rok 2011 se může dostat Rusko až na šesté místo.

Putin rovněž připomněl nutnost zlepšit podnikatelské prostředí, které se musí stát jedním ze základních kamenů pro růst tamní ekonomiky. Rusko by mělo v této oblasti poskočit o 100 míst ze 120. na 20. pozici.

Dosluhující ruský premiér, který se vrací na prezidentský post, také uvedl, že je nezbytné řešit vytváření nových pracovních míst. „V příštích letech musíme vytvořit nejméně 25 miliónů pracovních míst,“ dodal Putin s tím, že nutností je i zvýšení investic v ekonomice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám