Hlavní obsah

Obchodní inspekce loni zabavila padělky za 215 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) loni na tuzemském trhu zabavila padělky v odhadované hodnotě bezmála 215 miliónů korun. V meziročním srovnání hodnota zabavených věcí vzrostla zhruba čtyřnásobně. Počet zabavených padělků loni naopak klesl z předloňských 133 833 kusů na 86 417 kusů.

Článek

Podle mluvčí ČOI Miloslavy Fléglové souvisí prudký nárůst hodnoty padělků s tím, že inspektoři loni častěji zabavovali napodobeniny luxusního zboží, jako jsou například značkové hodinky či kožená galanterie. "Hodnota originálu může v těchto případech činit i několik desítek tisíc korun," upozornila.

Foto: ČTK

Výsledky české obchodní inspekce

ČOI loni zvýšila počet kontrol zaměřených na prodej padělků z 1710 v roce 2010 na 2144. Napodobeniny značkového zboží inspektoři odhalili v 842 případech, zatímco v roce 2010 je zjistili při 256 kontrolách. Zhruba 40 procent padělků loni tvořily audio a video nosiče a více než třetinu textil a oděvy. Napodobeniny značkové obuvi a hodinek se na počtu zabavených padělků shodně podílely čtyřmi procenty.

Prodej padělků se podle ČOI koncentruje v příhraničních oblastech. Stánkový prodej napodobenin ale upadá a k dostání jsou stále častěji i v kamenných obchodech a na internetu. Padělky loni ČOI odhalila například v některých pražských obchodních centrech a několika kamenných prodejnách v centru hlavního města.

Reklama

Výběr článků

Načítám