Hlavní obsah

Hvězdami agrárních veletrhů v Brně jsou miniaturní koníci

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Lidem zřejmě stále víc chybí přímý dotyk s přírodou, především s živými zvířaty. I to je jedno z možných vysvětlení obrovského zájmu o právě probíhající agrární veletrhy, které se konají v Brně. I přes nepřízeň počasí je o víkendu navštívily desítky tisíc lidí.

Agrovýstava v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Mnozí z návštěvníků přijeli ze zahraničí - Slovenska, Polska, Maďarska či Německa. Před dvěma lety na veletrh přišlo 115.000 lidí. Letos se očekává podobná návštěva.

Především děti byly uchvácené z pohlazení ovečky či kozy. Mimořádné nadšení vyvolala přítomnost miniaturních koní.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Mini koně se stále častěji využívají k terapii či jako vodící koně nevidomých. Dožívají se přes 50 let věku.

Pavilon zvířat s označením H obsadilo na 300 kusů skotu, ovcí, koz a prasat. Včelařský pavilon E zase nabízí výběr medu a včelích produktů. Myslivecký pavilon Z je přehlídkou mysliveckých potřeb, zbraní, střeliva a optiky. Návštěvníky zde čekají lovecké sbírky, lovecký nábytek a samozřejmě trofeje. Myslivci jich přivezli asi 1300.

Výstava kamizol chce do Guinessovy knihy rekordů

Do České knihy rekordů se zapsala výstava 505 loveckých uniforem. Jedinečnou sbírku už zhodnotili i komisaři ze světově proslulé Guinessovy knihy rekordů. O celosvětovém zápisu do nového vydání se v Anglii rozhodne do středy.

Mimořádná tlačenice byla u nejmenšího pavilonu Y, kde jsou ustájení (nejen) koně. Mezi nimi hraje prim plemeno American Miniatury Horse. "Kdo se s tímto koněm setká, tak mu obvykle zcela propadne. Angličané, kde se jich chová značné množství, žertem říkají, že jim lze propadnout stejně jako chipsům," vypráví o chovu těchto zvířat Monika Brožíková z farmy Vanovice u Boskovic, která je do Brna přivezla. Tito koníci nesmí mít v kohoutku více než 86,5 centimetrů. Čistokrevní koně jsou vedeni pod plemennou knihou od roku 1978.

Veletrhů v Brně se účastní 765 vystavovatelů z dvaceti zemí světa. Brány veletrhů jsou otevřeny do středy, návštěvníci mohou přijít od 9.00 do 18:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám