Hlavní obsah

Portugalci se bouří proti úsporným opatřením

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Portugalsko zasáhla ve čtvrtek 24hodinnová stávka, která se soustředí na největší města v zemi. Organizuje ji největší konfederace odborových svazů v zemi jako protest proti úsporným opatřením schválených vládou, jak informovala agentura AP.

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Stávkující v Lisabonu

Článek

Stávka v Lisabonu a v Portu paralyzovala většinu veřejné dopravy, lidé se proto jen s obtížemi dostávají do zaměstnání. Lisabonské metro, které ve všední den přepraví kolem půl miliónu lidí, nejezdí. Značně omezený provoz mají příměstské vlaky, autobusy a trajekty na řece Tagus. Naopak normálně funguje lisabonské letiště.

Foto: ČTK/AP

Stávkující v Lisabonu

Odborová konfederace zastřešující přes 600 000 zaměstnanců protestuje tímto způsobem proti dramatickému utahování opasků portugalskou vládou v souvislosti s přijetím loňské mezinárodní finanční pomoci ve výši 78 miliard eur (asi 1,95 biliónu korun). Odborům se například nelíbí i vládou schválený zákon, který usnadňuje zaměstnavatelům propouštět zaměstnance.

Portugalská ekonomika se potýká se značnými problémy, navíc jihoevropskou zemi sužuje značná nezaměstnanost dosahující téměř 15 procent. Sílí proto hlasy, že Portugalsko bude nuceno požádat o další masivní mezinárodní finanční injekci. To však tamní vláda jednoznačně odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám