Hlavní obsah

Největším zaměstnavatelem je armáda USA

Právo, BBC, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S více než třemi milióny lidí na výplatních páskách je americká armáda největším zaměstnavatelem světa. Se značným odstupem za ní následuje další státní instituce, čínská armáda. Teprve na třetím místě se umístila soukromá firma - americký obchodní řetězec Walmart. Uvedla to britská BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I když Číňané skončili až druzí, v desítce největších zaměstnavatelů světa obsadili podle BBC hned čtyři místa (tři patří čínským firmám, čtvrté tchajwanskému Foxconnu, který má většinu závodů v Číně), zatímco Američané jen tři.

Na Evropu zbylo podle britských novinářů jen jediné, páté místo, na něž se dostala britská zdravotní služba NHS s 1,7 miliónu zaměstnanců. Ještě před NHS se umístil známý řetězec rychlého občerstvení McDonald’s. BBC ale upozornila, že je to jen zdání, protože čtyři pětiny McDonaldů jsou franšízy, které fakticky patří jiným firmám.

Poněkud klamný je i rozdíl mezi americkou a čínskou armádou. Ta první zahrnuje do svých stavů i 1,6 miliónu civilních zaměstnanců. Jejich počet není v případě Číny znám, na druhé straně ale značnou část tamní armády tvoří odvedenci, jež lze stěží považovat za zaměstnance.

Jinou zajímavostí žebříčku BBC je, že pro indickou železnici pracuje víc lidí než pro tamní armádu.

Top ten (v miliónech lidí)
Armáda USA3,2
Armáda Číny2,3
Walmart (USA)2,1
McDonald‘s (USA)1,9
NHS (Británie)1,7
Státní ropná společnost (Čína)1,6
Státní rozvodné sítě (Čína)1,5
Indické železnice1,4
Indická armáda1,3
Foxconn (Tchaj-wan)1,2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám