Hlavní obsah

Zisk pojišťovny Generali se loni propadl o polovinu, hlavně kvůli Řecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán

Čistý zisk největší italské pojišťovny Assicurazioni Generali se loni kvůli odpisům řeckých dluhopisů a dalších aktiv snížil o 50 procent na 856 miliónů eur (asi 20,9 miliardy korun). V letošním roce čeká skupina, která působí i na českém trhu, zřetelné oživení ziskovosti.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Generali odepsala za loňský rok z provozního výsledku zhruba jednu miliardu eur a ze svých investic do řeckých dluhopisů odepsala 76 procent. Provozní zisk dosáhl 3,9 miliardy eur, zhruba tolik jako v roce 2010. Hrubé příjmy z pojistného klesly o 5,5 procenta na 69,2 miliardy eur (asi 1,7 biliónu korun) kvůli snížení v divizi životního pojištění.

Slabší zisky za loňský rok vykázaly i další velké evropské všeobecné pojišťovny Allianz, Axa a Zurich Financial.

Generali uvedla, že ve střednědobém výhledu plánuje zvýšení provozní ziskovosti na více než pět miliard eur. V letošním roce by se měl provozní výsledek pohybovat mezi 3,9 až 4,5 miliardy eur.

Generali je třetí největší pojišťovnou v Evropě. Na českém trhu je podle tržního podílu pátou největší pojišťovnou. Spolu se skupinou PPF vlastní společný podnik Generali PPF Holding, který ovládá Českou pojišťovnu.

Generali je aktivní v celkem 14 zemích střední a východní Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám