Hlavní obsah

Vloni se vyrobilo bezmála 60 miliónů aut, nejvíce v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětová výroba osobních aut loni vzrostla o necelá tři procenta na 59,93 miliónů vozů. Podle údajů Mezinárodní organizace výrobců automobilů (OICA) se jich nejvíce vyrobilo v Číně (14,49 miliónů), následovalo Japonsko a Německo.

Foto: Škoda Auto

Výroba škodovek v Číně.

Článek

Česká republika se s výrobou 1,19 miliónů vozů umístila na 14. místě. Po přepočtu výroby osobních automobilů na 1000 obyvatel bylo loni Česko na druhém místě, stejně jako předchozí rok za Slovenskem. Na třetí místo se posunula Jižní Korea. Celková produkce automobilů, tedy osobních, užitkových a autobusů, se loni ve světě zvýšila na 80,1 miliónu ze 77,8 miliónů vozidel v roce 2010. Produkce lehkých užitkových vozidel vzrostla o sedm procent na 15,78 miliónů, výroba nákladních automobilů včetně tahačů klesla o pět procent na 4,02 miliónu kusů a výroba autobusů poklesla o dvě procenta na 370 000.

V celkové výrobě automobilů včetně autobusů dominuje rovněž Čína, která jich vyrobila 18,42 miliónu, na druhém místě jsou USA, třetí pak Japonsko. Česká republika je s celkovou produkcí 1,2 miliónu motorových vozidel na 16. místě.

V zemích Evropské unie bylo loni vyrobeno 22 procent z celosvětové produkce automobilů, tedy 17,7 miliónu kusů, v Číně to bylo 23 procent a v Severní Americe necelých 17 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám