Hlavní obsah

Ceny benzínu a nafty letí nahoru, jen od Nového roku o více než korunu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ceny pohonných hmot prodávaných u tuzemských čerpacích stanic atakují nová maxima. U litru nejprodávanějšího benzínu Natural 95 vystřelila průměrná cena oproti neděli o 20 haléřů na 36,16 Kč. Cena nafty pak stoupla od neděle o 14 haléřů na 36,63 Kč/l. Litr benzínu i nafty nabral od začátku letošního roku na své ceně více než korunu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Za stále vyššími cenami pohonných hmot, které pozorujeme od počátku týdne, stojí především dramaticky rostoucí cena ropy na světových trzích a silná americká měna,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta s tím, že vysoké ceně pohonných hmot rovněž nepomáhá slabší koruna.

Pro srovnání, v dubnu loňského roku se barel ropy obchodoval i nad úrovní 125 dolarů, ovšem dolar stál zhruba 17 korun. V současné době se americká měna obchoduje těsně pod 19 korunami.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Při konstelaci spojující vysokou cenu ropy, která od začátku února vzrostla o zhruba 12 procent, a slabou korunu nelze podle analytika Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus vyloučit v dohledné době další zdražování. "V některých regionech se může průměrná cena nafty přiblížit 37korunové hranici," dodal Hatlapatka.

Růst ceny ropy lze podle Nováka přičíst na vrub geopolitické situaci v Íránu, ale rovněž technickým faktorům, kdy je její cena hnána spekulační poptávkou investorů. "V současnosti jsme již téměř na hodnotách z přelomu dubna a května loňského roku, kdy cena ropy byla nejvyšší od rekordního roku 2008," doplnil Novák.

Na dolarových trzích přesáhla cena Brentu hranici 124 dolarů za barel, cena americké lehké ropy WTI se dostala nad 106 dolarů za barel.

Reklama

Výběr článků

Načítám