Hlavní obsah

Hlavní dráha pražského letiště dostane nový kabát

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hlavní dráha na letišti v Praha-Ruzyni, označená jako RWY 06/24, projde generální opravou. Důvodem je technický stav, způsobený dlouhodobým využíváním. Oprava je rozdělená do tří etap plánovaných v letech 2012, 2013 a 2014. V současné době má Letiště Praha detailně připravenou 1. etapu, která bude realizována v období od 15. května do 8. srpna 2012. Uvedla to mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohled z dispečinku řízení letového provozu na pražské Ruzyni

Článek

Na hlavní dráze, která je v provozu od roku 1963, jsou patrné praskliny betonových desek, vylomené části betonu v místě prasklin, stejně jako praskliny v asfaltovém povrchu. „Její stav je takový, že již nestačí pravidelné jarní a podzimní, zpravidla čtrnáctidenní, údržby a opravy,“ sdělila Krejčí.

Na základě jednání se zástupci hustě osídlených městských částí Prahy a Kladenska, které jsou dotčeny při využití vedlejší dráhy, zajistilo Letiště Praha podle mluvčí provoz tak, aby se v maximální možné míře využívala zkrácená hlavní dráha.

Foto: Letiště Praha

Letiště Praha

V termínu od 15. do 30. května bude hlavní ruzyňská dráha zcela uzavřena a provoz mezi pátou hodinou ranní a půlnocí přesunut na vedlejší dráhu RWY 13/31. „Přistání budou s ohledem na převažující meteorologické podmínky probíhat ve směru od Prahy, vzlety ve směru na Kladno,“ připomněla Krejčí.

Ve druhé fázi od 30. května do 8. srpna bude část hlavní dráhy v délce 2,5 kilometru otevřena pro vzlety a přistání. „Letiště Praha podle dostupných informací předpokládá, že až 75 procent všech odletů bude možné realizovat na zkrácené hlavní dráze ve směru 24, tedy směrem na Jeneč,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám