Hlavní obsah

Hlavní dráha pražského letiště dostane nový kabát

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hlavní dráha na letišti v Praha-Ruzyni, označená jako RWY 06/24, projde generální opravou. Důvodem je technický stav, způsobený dlouhodobým využíváním. Oprava je rozdělená do tří etap plánovaných v letech 2012, 2013 a 2014. V současné době má Letiště Praha detailně připravenou 1. etapu, která bude realizována v období od 15. května do 8. srpna 2012. Uvedla to mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohled z dispečinku řízení letového provozu na pražské Ruzyni

Článek

Na hlavní dráze, která je v provozu od roku 1963, jsou patrné praskliny betonových desek, vylomené části betonu v místě prasklin, stejně jako praskliny v asfaltovém povrchu. „Její stav je takový, že již nestačí pravidelné jarní a podzimní, zpravidla čtrnáctidenní, údržby a opravy,“ sdělila Krejčí.

Na základě jednání se zástupci hustě osídlených městských částí Prahy a Kladenska, které jsou dotčeny při využití vedlejší dráhy, zajistilo Letiště Praha podle mluvčí provoz tak, aby se v maximální možné míře využívala zkrácená hlavní dráha.

Foto: Letiště Praha

Letiště Praha

V termínu od 15. do 30. května bude hlavní ruzyňská dráha zcela uzavřena a provoz mezi pátou hodinou ranní a půlnocí přesunut na vedlejší dráhu RWY 13/31. „Přistání budou s ohledem na převažující meteorologické podmínky probíhat ve směru od Prahy, vzlety ve směru na Kladno,“ připomněla Krejčí.

Ve druhé fázi od 30. května do 8. srpna bude část hlavní dráhy v délce 2,5 kilometru otevřena pro vzlety a přistání. „Letiště Praha podle dostupných informací předpokládá, že až 75 procent všech odletů bude možné realizovat na zkrácené hlavní dráze ve směru 24, tedy směrem na Jeneč,“ doplnila mluvčí.

Související témata:

Výběr článků

Načítám