Hlavní obsah

Bělorusko drtí inflace, vydává dvousettisícovou bankovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Zatím ještě ne miliónovou, ale už dvousettisícovou bankovku (necelých 500 korun) chystá v dohledné době vydat běloruská státní banka. Oznámila to v pátek agentura Interfax. Bankovka rekordní nominální hodnoty měla spatřit světlo světa už k 1. lednu, ale její výroba se zdržela. Dosud nejvyšší hodnotu měla z běloruských bankovek stotisícovka.

Článek

Zemi zachvátila hrozivá inflace – ceny potravin loni vzrostly o 225 procent, ceny průmyslového zboží o 250 procent. Vláda v květnu běloruský rubl devalvovala.

Bělorusko se od loňska potýká s kritickými hospodářskými problémy. Jejich příčinou je podle nezávislých ekonomů politika prezidenta Alexandra Lukašenka, který před volbami v prosinci 2010 bez ohledu na stav rozpočtu výrazně zvýšil platy a benefity pracovníků převládajícího státního sektoru.

Podle Lukašenka žádný problém

Prezident Lukašenko ale ani v této situaci nešetří optimismem. Do konce příštího roku chce snížit inflaci tak, aby nepřevyšovala 20 procent. Prognóza ministerstva hospodářství mu ovšem příliš za pravdu nedává.

Chce-li vláda uspokojit zájem všech státních podniků o půjčky, musí natisknout běloruské rubly v hodnotě 3,5 miliardy dolarů (asi 67 miliard korun). To vyžene inflaci k hodnotám nad 200 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám