Hlavní obsah

Fakultní nemocnice svůj dluh nezvyšují, tvrdí ministerstvo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Fakultní nemocnice a další zdravotnická zařízení přímo řízená ministerstvem zdravotnictví i přes pokračující ekonomickou krizi a navýšení platů lékařů svou zadluženost nezvýšily. Sledované nemocnice dosáhly loni hospodářského výsledku před zdaněním 447 miliónů korun, jak uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„Ministerstvo vnímá udržení finanční stability přímo řízených organizací v návaznosti na růst osobních nákladů, DPH a zvyšování kvality a kvantity produkce jako absolutní prioritu,“ sdělil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Prostředkem k naplnění tohoto cíle bude podle Hegera další zefektivnění řízení veřejných zakázek, centralizace nákupů, restrukturalizace a koncentrace péče.

Všechna přímo řízená zdravotnická zařízení zaznamenala za posledních pět let posun směrem k větší finanční stabilitě, vyšší ekonomické efektivnosti a efektivnosti objemu péče vyjádřené objemem tržeb. Navíc se podařilo snížit počet akutních lůžek celkem o jeden tisíc.

Mzdy se zvýší podle plánu

„Zároveň se nám daří důsledně naplňovat programové prohlášení vlády v oblasti rozpočtové zodpovědnosti a protikorupční strategie. Spolupracujeme s přímo řízenými organizacemi na optimalizaci nákladů a zavádění postupů, které vedou ke snižování materiálových a ostatních nákladů. Tím vytváříme i prostor pro růst platů,“ doplnil první náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek.

V letošním roce se chce ministerstvo zaměřit především na další snižování materiálových nákladů a zvyšování výnosů v návaznosti na úhradovou vyhlášku. Díky vnitřním úsporám se podle Hegera podaří zvýšit mzdy o slíbených 6,25 procenta.

Mezi fakultní nemocnice patří například Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, fakultní nemocnice jsou také v Brně, Hradci Králové, Olomouci, Plzni či v Hradci Králové.

Reklama

Výběr článků

Načítám