Hlavní obsah

Řecko se musí zbavit „euro-pout", říká německý bankéř

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko se musí vzdát "euro-pout", aby mělo možnost zachránit se. Pokud tedy nechce neustále žádat o finanční pomoc od vlád zemí eurozóny. Je o tom přesvědčen předseda dozorčí rady druhé největší německé banky Commerzbank Klaus-Peter Müller.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Co potřebují - dalších 15 miliard eur? Jestliže si myslíte, že je to posledních 15 miliard eur, tak vám gratuluji,“ cituje Müllera agentura Reuters.

„Budou požadovat víc a víc a nebude konec, pokud neprovedou skutečné strukturální reformy. To ale nebude trvat dva nebo tří roky, v tomto případě mluvíme o 20, 30 nebo 40 letech,“ domnívá se bankéř.

Podle Müllera není Řecku k ničemu, když ho vlády zemí eurozóny nadále nutí nosit „pouta“ měny, která umožňuje pouze vnitřní úpravy prostřednictvím snižování výdajů a poklesu mezd. „Řekové potřebují měnu, kterou budou moci devalvovat,“ je přesvědčen Müller.

Odchod chaos nezpůsobí

Krizí zmítaná jihoevropská země i její evropští partneři opakovaně vylučují odchod Řecka z eurozóny, neboť by se 17členná eurozóna mohla dostat do ještě větších potíží. Nicméně v lednu mluvčí řecké vlády sdělil, že jeho země bude muset opustit eurozónu, pokud se jí nepodaří se dohodnout na druhé obří půjčce ve výši 130 miliard eur s mezinárodními věřiteli.

Müller nesouhlasí s tvrzením, že odchod Řecka z eurozóny vyvolá „globální chaos“ a způsobí, že investoři nebudou mít zájem o státní dluhopisy dalších ohrožených zemí, jakými je Itálie nebo Španělsko. „Nemyslím si, že trhy budou reagovat negativně vůči ostatním zemím, které zůstanou v eurozóně po tomto rozhodnutí,“ dodal bankéř.

Reklama

Výběr článků

Načítám