Hlavní obsah

Řečtí zákonodárci se zatím se soukromými věřiteli na odepsání dluhů nedohodli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecký premiér Lukas Papadimos a ministr financí Evangelos Venizelos nepřesvědčili v sobotu soukromé investory, aby jim odpustili zhruba polovinu dluhů. To je přitom nezbytné pro záchranu země před bankrotem. Podle informací agentury AP je ale dohoda na dosah, vyjednávání má pokračovat v neděli.

Článek

Soukromé věřitele při vyjednávání zastupovali ředitel Ústavu pro mezinárodní finance (IIF) Charles Dallara a šéf francouzské banky BNP Paribas Jean Lemierre. i když v sobotu ke shodě nedošlo, podle jejich vyjádření jsou obě strany již „blízko k dokončení dohody“ o odpuštění řeckých dluhů.

Mezinárodní banky a další soukromé instituce vlastní řecké dluhopisy v hodnotě kolem 206 miliard eur (přes 5,7 biliónu Kč). Cílem současných jednání je dohoda na nahrazení dluhopisů novými, které by měly nižší hodnotu a delší dobu splatnosti.

V praxi by to mohlo znamenat odepsání nejméně 50 procent řeckého dluhu. Šéf největší německé banky Deutsche Bank Josef Ackermann dokonce v pátek tvrdil, že soukromí věřitelé jsou připraveni Řecku odpustit až 70 procent dluhu.

Státní dluh Řecka přesahuje 350 miliard eur, z toho na soukromé věřitele připadá kolem 200 miliard eur. Původní představa bank byla taková, že Řecku odpustí kolem 100 miliard eur. Ochota seškrtat dluh výrazněji svědčí o tom, že banky přijmou u nových dluhopisů o trochu nižší úrok, než si původně představovaly.

V souvislosti s jednáním se zvyšují tlaky na to, aby k odpuštění řeckých dluhů významně přispěla i Evropská centrální banka (ECB), která od května 2010 nakoupila na trhu řecké státní dluhopisy za zhruba 40 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám