Hlavní obsah

Lesy ČR vypíší nový tendr na část zakázky u lesních prací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní podnik Lesy ČR (LČR) co nejdříve vyhlásí nové tendry na zhruba pětinu jednotek z miliardového tendru na lesní práce od roku 2012, ve kterých vítězná společnost Less&Forest odmítla podepsat smlouvu. Do té doby bude nezbytné práce zajišťovat dodavatel, který bude vybrán formou jednacího řízení bez uveřejnění. Uvedlo to ministerstvo zemědělství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zrušení se týká zhruba dvou desítek smluvních územních jednotek ze 117, na všech těchto jednotkách podala nejlepší nabídku největší soukromá firma v oboru Less & Forest podnikatele Jana Mičánka. Důvodem bylo, že Less & Forest na těchto jednotkách odmítla uzavřít smlouvu.

Generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora informoval, že uzavřeno bylo celkem 52 smluv v hodnotě 2,795 miliardy korun, které představují těžbu 2,842 miliónu metrů krychlových dřeva. Nejvíce uzavřených smluv aktuálně připadá na společnosti Less & Forest (27), Stora Enso Wood Products Ždírec (5), Progles (3) a Petra (3).

Před uzavřením je nyní 43 smluv, u kterých byl osloven druhý či třetí zájemce v pořadí. Tyto smlouvy obnášejí 2,2 miliónu metrů krychlových dřeva a mají hodnotu 2,31 miliardy korun. Zrušeno zatím bylo celkem 19 z 22 smluv, které nesplňují kritéria Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Zpoždění tendru kritizují někteří dřevozpracovatelé, podle nich je kvůli tomu na trhu nedostatek dřeva, což má za následek jeho vysoké ceny. LČR kritiku odmítají, na trh prý daly začátkem letošního roku více dřeva než ve stejném období loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám