Hlavní obsah

Prvenství v dovozu uhlí si loni pro sebe uzmula Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Čína se v loňském roce stala největším dovozcem uhlí na světě. Předstihla tak Japonsko, které bylo v importu uhlí jedničkou minimálně od roku 1975. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů obou zemí a informací Mezinárodní energetické agentury.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spotřeba uhlí v Japonsku loni klesla, protože tamní ocelárny omezily výrobu a některé uhelné elektrárny poškodilo březnové zemětřesení. Dovoz uhlí do Japonska se tak propadl o více než pět procent na 175,2 miliónu tun. Čína naopak zvýšila import o téměř 11 procent na 182,4 miliónu tun.

Japonský odborník na uhelný průmysl Hirofumi Furukawa předpověděl, že Čína pravděpodobně zůstane jedničkou v dovozu uhlí také v letošním roce. „Čínská domácí spotřeba bude řízena vládou. Zahraniční uhlí je levnější, takže tu bude tlak na dovoz,“ řekl Furukawa.

Jak připomněl, podle některých odhadů se letos dovoz uhlí v Číně vyšplhá na 200 miliónů tun, zatímco v Japonsku bude stagnovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám