Hlavní obsah

Česká ekonomika letos zažije pokles, ozývá se z bankovního sektoru

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V letošním roce česká ekonomika poklesne o 0,1 procenta. Vyplývá to z ekonomické prognózy České bankovní asociace (ČBA). Předešlé odhady hovořily o růstu ve výši 1,3 procenta. Hlavní důvod spočívá v odhadovaném hospodářském poklesu eurozóny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedinou jistotou by mělo být Německo, které jako největší obchodní partner České republiky zřejmě vykáže i v roce 2012 růst.

„Očekávaná stagnace je důsledkem vývoje v eurozóně, kde se očekává pokles na úrovni -0,4 procenta. Panuje nicméně celkově velká nejistota o průběhu hospodářského zpomalení v Evropě,” uvedl Luděk Niedermayer, předseda vědeckého grémia ČBA.

Stoupne nezaměstnanost

S prognózovanou stagnací ekonomiky je spojeno i mírné zhoršení vývoje nezaměstnanosti. Průměrná míra nezaměstnanosti by měla v roce 2012 dosáhnout 8,9 procenta. Inflace i přes dopad zvýšení daní zůstane pod třemi procenty, což v kombinaci se slabým růstem ekonomiky povede k zachování nízkých úrokových sazeb.

Ekonomické oživení by podle ČBA mohlo nastat v druhém pololetí a v roce 2013 by růst reálného HDP mohl dosáhnout dvou procent. Většina prognóz očekává také trvalé výrazné zpomalení dlouhodobého trendu posilování české měny.

Slova o poklesu zaznívají i odjinud

Česká národní banka odhaduje letos růst ekonomiky o 1,2 procenta. Podle horšího scénáře, který počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule, by ovšem tuzemská ekonomika klesla o 0,4 procenta.

Podle ministra financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tuzemská ekonomika letos neporoste, případně i klesne až o dvě procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám